
”Under miljontals år har vi utvecklat ett viktigt samarbete”
Du har säkert lärt dig att vi har en uppsättning gener som påverkar det som händer i våra kroppar. Närmare bestämt cirka 23 000 funktionella gener. En typ av mask har cirka 32 000 funktionella gener – alltså fler än vad vi har. Hur kommer det sig då att människan är så avancerad?
Det har visat sig att vi har långt fler gener än våra egna.
Vi består till 99% av gener från de mikrober som lever i oss. De förser oss med en stor del av våra förmågor och vår funktionalitet. Under miljontals år har vi utvecklat ett viktigt samarbete med bakterier, svampar, virus och parasiter – faktum är att vi har aldrig existerat utan dem. Var och en av oss är en liten planet i oss själva, med invånare och besökare.
Det är inte konstigt att det får konsekvenser i oss när vi stör detta uråldriga samarbete.
För att läka vår mage och tarm finns det fem områden som är grundläggande. Alla fem har en direkt koppling till mikroberna i oss, och till hur vi mår i vår mage och tarm. Dessa områden kan även identifieras som bakomliggande till magproblematik som IBS.
1. Det vi äter
Vår kropp sägs bära på allt som skapades för 20 miljoner år sedan. Som hjärnans grundfunktioner, vårt matspjälkningssystem och vår ämnesomsättning. Under evolutionen anpassade sig kroppen och mikroberna i tarmen till att livnära sig på en variation av kött, fisk, frukt, grönsaker och rotfrukter – rena råvaror utan innehållsförteckning.
Om vi tittar på de senaste decennierna så äter vi mat som vår över 20 miljoner år evolutionära kropp aldrig någonsin ätit. På väldigt kort tid har det hänt väldigt mycket. Idag är cirka 80% av vår kost sådant vi inte bör äta, som vi inte är biologiskt anpassade till. Vad gör det med oss? Kan vi ens förvänta oss att ha en mage som fungerar när vi äter som vi gör idag?
2. Hur vi sover
Kroppen är synkroniserad med solen, men starka lampor och skärmar suddar ut gränsen mellan dag och natt. Det har visat sig att även vår tarmflora är synkroniserad med solen och att en störd dygns- och sömnrytm kan skapa obalans i tarmfloran. En störd rytm gör också att frisättningen av sömnhormonet melatonin trycks undan, och man har sett att lägre nivåer av melatonin kan vara kopplat till läckande tarm. Regelbundenhet är avgörande för sömnen och tarmfloran.
3. Rörelse
Vi är gjorda för att röra på oss – klättra, häva oss, lyfta, kasta, springa, simma – och historiskt har vi inte varit i behov av att medvetet träna. Studier visar på samband mellan fysisk inaktivitet och färre goda arter i tarmens mikrobiota. Och fysisk aktivitet kan öka produktion av goda bakteriestammar. Aktivitet gör även att stresshormoner kan balanseras och tarmens rörelse stimuleras, vilket gör att gaser flyttar sig framåt och kan fisas ut. Ett aktivt rörelsemönster verkar generellt vara viktigare än hård träning.
4. Stillhet
Idag lever vi i en värld där kraven och farten ständigt ökar, samtidigt som avkoppling och reflektion ersätts med distraktioner. Vårt system är inte byggt för det – vårt system är byggt för att aktiveras vid kamp eller flykt, med lång återhämtning däremellan.
Vår matspjälkning är extremt energikrävande och vid stress (som kroppen inte kan skilja från fara) prioriteras inte det. Lugn är en förutsättning för att vår matspjälkning ska fungera optimalt och för att kommunikationen mellan hjärnan och tarmen ska nå fram på ett gynnsamt vis. Lugn är också en förutsättning för att våra goda tarmbakterier ska trivas, medan de onda bakterierna förökar sig vid stress.
Att inkludera stillhet hjälper oss samtidigt att bli mer närvarande i kroppen, vilket gör det lättare att känna hur man reagerar på olika faktorer och födoämnen. Börja gärna dagen med en kort meditation – två minuter. Sedan sätter du på mobilen.
5. Kontakt med naturen
Plastsulor, plastmattor, asfalt, att vi inte längre sår och skördar våra grödor och all tid vi spenderar inomhus med stängda fönster gör att vi lever allt mer inkapslade och avskärmade från jordens yta. Vi är inte längre i kontakt med det vi alltid varit i kontakt med.
Direktkontakt med jorden och jordens mikroberna är lika viktiga som att äta en kost vi är gjorda för, berättar forskare Clint Ober. Vidare sägare han att det till och med kan vara viktigare, då det gör att vår kropp kan hantera lite sämre mat.
Mikroberna i vår tarm är faktorn som verkar binda samman vårt välmående – genom att gynna dem så gynnar vi automatiskt oss själva.
Hörs snart igen!
Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér
Informationstillfället ger dig insikter och ökad förståelse kring magproblematik, samt alternativ för helhetsmässig och långsiktig läkning. Tillsammans med en inblick i kursen ”En självläkande mage”.