Hoppa till innehåll
Home » VI FORTSÄTTER MED DET GRUNDLÄGGANDE

VI FORTSÄTTER MED DET GRUNDLÄGGANDE

IBS-symptom holistiskt alternativ
”Magproblematik har normaliserats”

Kan du känna dig förvirrad av alla experter och auktoriteter som tycker saker – inte sällan olika saker – tillsammans med reklam för produkter, dieter eller tekniker som påstår sig ha svaret för allas magar?

Det kan göra att man lätt tappar bort vad man själv tror på. Eller aldrig får en chans att landa i det.

När informationsflödet känns överväldigande eller motsägelsefullt – kom tillbaka till nedan tre grundläggande punkter.

1. Det finns ingen enkel lösning på en individuell, mångfacetterad och komplex diagnos som IBS

Internet fullkomligt svämmar över av information om hur någons förstoppning, diarré, gaser, magknip eller uppblåsthet helt har upphört att existera tack vare en ny metod eller produkt.

Det kan kännas hoppfullt och nedslående på samma gång.

Hoppfullt för att det är så lockande att tro på det, och för att vi är vana vid snabba lösningar och att inte tumma på vår livsstil. Nedslående för att det sällan funkar på en själv.

2. Man bör inte ”lära sig leva” med sin magproblematik

Många har lärt sig leva med återkommande magproblematik. En bidragande orsak är troligen att det ofta pratas om magproblematik som förstoppning, diarré och uppblåsthet som något som inte kan ge följdkonsekvenser.

Samtidigt pekar allt mer forskning på att de flesta av våra sjukdomar, och alla våra kroniska sjukdomar, startar i magen och tarmen. En studie från Göteborgs universitet visar att inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) utgör en riskfaktor för allvarlig infektion, även vid mycket låg nivå av tarminflammation.

De anpassningar vi gör i livet på grund av vår mage är orsak nog till att göra något åt det – men att inte gå till grunden med problemet ökar även risken att magen gör sig hörd på andra sätt. Ångest, depression, trötthet, hjärndimma, adhd-liknande symtom, eksem, ledinflammationer och autoimmuna sjukdomar – alla är vanliga sätt för en tarm i obalans att försöka göra sig hörd på.

3. Magen gör sitt bästa

Smärtan kan leda oss rätt. Den berättar något för oss. Därför vill vi inte tysta symptomen genom att döva dem med symptomdämpande medel – vi vill lyssna till dem. Tystar vi magen kan vi inte höra vad den vill säga. Och magen bråkar inte för att den vill bråka.

När vi lyssnar och hör vår mage likt en vän som försöker säga oss något kan vi få en större förståelse och medkänsla för varför den krånglar. Det kan hjälpa oss att möta magens behov och läka magen från grunden – helhetsmässigt och långsiktigt.

Kursens första tillfälle heter därför ”Magen väcker känslor – vi behöver börja här”.

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér

”Det känns som första gången jag är med om att man tar ett sådant stort grepp om hela systemet som orsakar lidandet. Alla olika terapier som finns och behandlingsinsatser jag gjort har fått mig att känna mig förvirrad och upphackad – hos magfald känns det tvärt om.” / Hanna, 33 år