Hoppa till innehåll
Home » LÄCKANDE JORDAR – LÄCKANDE TARM

LÄCKANDE JORDAR – LÄCKANDE TARM

”Obalanser som finns på planeten finns också i kroppen”

Hej!

96% av din kroppsvikt är syre, kväve, kol och väte. Det är ämnen som kommer från stjärnor som har sprängts. Resterande 4% är mineraler och spårämnen – även dessa är ämnen från sprängda stjärnor.

Syre, kväve, kol och väte behöver vi oftast inte tänka på att få i oss, medan vi medvetet behöver få i oss mineraler och spårämnen; mineraler behöver vi mer av, spårämnen behövs mindre av. De påverkar allt som händer i kroppen, inklusive hur magen och tarmen mår.

Både mineraler och spårämnen ligger inlåsta i jordskorpan. Vi får i oss dem genom växter som tar upp ämnena ur marken, och genom djur som äter växter som vi sedan äter.

I människans strävan att effektivisera och förenkla sitt liv har halterna av mineraler och spårämnen i jordarna minskat dramatiskt – jordarna har börjat läcka.

Detsamma sker i vår tarm.

Allt fler studier visar att läckande tarm, eller en ökad genomsläpplighet i tarmen ut mot blodomloppet, är en vanlig orsak bakom magproblematik som IBS – med symptom som uppblåst mage, diarré eller förstoppning.

Man har även hittat att läckande tarm är en vanlig gemensam nämnare vid:

  • Mycket trötthet, minnesproblem eller hjärndimma
  • Depression, ångest, ADHD eller ADD
  • Hudutslag, akne, rosacea eller eksem
  • Kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar som hypotyreos, multipel skleros (MS) eller de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns eller ulcerös kolit

Läckande jordar – läckande tarm

Sedan industrialiseringen har det skett en enorm effektivisering av jordbruket. Vi ser ofta stora åkrar där man sår en och samma gröda år efter år. Vi ser också att marken plöjs för att snabbare skapa näringsrik jord, vilket gör att kolet i marken inte kan återskapas i samma takt. Jorden blir sandigare och håller inte vatten lika bra, och det rika ekosystemet försvinner. Konstgödsel, bekämpningsmedel och kemikalier används, där bland annat svampdödande medel sprayas runt och på växterna – men man bortser från att växterna lever i symbios med svampar, för att ta upp mineraler.

Allt detta har utarmat, och fortsätter att utarma, jordarna.

Ett spårämne som vi nästan tappat helt i de svenska jordarna är selen. Selen behövs enbart i liten mängd, men är inte mindre betydelsefull för det.

Selen är väldigt viktigt för kroppen generellt. Man har sett kopplingar mellan selenbrist och hjärt- och kärlsjukdomar, men även ångest, depression och trötthet. Har man mycket tungmetaller i kroppen är selen bra, då det skyddar mot tungmetallförgiftning som kvicksilver, arsenik och kadmium.

Selen är även med och aktiverar D-vitamin.

Studier visar att brist på D-vitamin är vanligt hos människor med läckande tarm, och tillräckliga nivåer av D-vitamin kan förebygga läckande tarm. D-vitamin bidrar till en balanserad tarmflora, behövs för att skapa en bra tarmbarriär och för att hålla ihop cellerna i tarmslemhinnan.

Vi kan se att obalanser som finns på planeten också finns i kroppen.

Vad är läckande tarm?

När tarmslemhinnan är utsatt för till exempel e-ämnen, socker, alkohol, gliadin i gluten, vissa läkemedel och stresshormoner luckras cellerna i tarmens mikrovilli upp mer och mer. Speciellt om den inte får hjälp av goda tarmbakterier (probiotika), en variation av fibrer som tarmfloran lever av (prebiotika), mat som är rik på olika aminosyror och näringsämnen, rörelse och återhämtning.

Det blir till slut små öppningar mellan cellerna, som leder ut mot blodomloppet och lymfsystemet – tarmen läcker. Det gör att osmälta proteiner kan ta sig ut, tillsammans med gifter, bakterier och virus. Kroppen och immunförsvaret reagerar på de främmande ämnena, bland annat genom att skapa inflammation för att skydda sig. Pågår läckaget för länge blir det för mycket för kroppen att hantera, vilket tar sig uttryck i olika symptom.

Så får du i dig selen

Vi får främst i oss selen när vi äter djur, beroende på vad djuren har matats med. Som vegetarian eller vegan får man sällan i sig selen i någon högre utsträckning. Tillskott av selen innehåller ofta 100 till 200 mikrogram, vilket är låga nivåer som man generellt kan ta utan att riskera att det blir för mycket.

Vi behöver även lobba för ett jordbruk som inte gör att jordarna – och med det tarmen – läcker ytterligare.

Så får du i dig D-vitamin

D-vitamin är det vitamin som är svårast att hitta i mat. Det finns i fet fisk, men vi kan även fylla på genom att vara ute i solen. Solen behöver då stå i minst 45 graders vinkel över horisonten, vilket gör att maj till augusti är de månader vi bäst kan få D-vitamin via solen. Tänk på att solskyddskräm blockerar stora delar av produktionen.

Under den mörkare delen av året har de flesta i Sverige brist på D-vitamin och man bör då ta tillskott på minst 2 000 IE (Internationell enhet) per dag, upp mot 5 000 IE. Under tarmens läkningsprocess kan 5 000 till 10 000 IE per dag rekommenderas.

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér

PS. Bilden är tagen 2017 i norra Thailand. Jag ordnar en odlingsyta som en del av min utbildning inom permakultur och naturlig odling.


”Förändringarna kom inte enbart i magen! Min hjärndimma började lätta och jag förstod då hur mycket det påverkat mig. Mina tankegångar blev smidigare och jag fick bättre fokus. Jag har även fått mer volym i håret och en betydligt bättre hårkvalitet.” / Amanda, 28 år