RECEPT, KOKBÖCKER OCH ETC.
Här samlas receptsidor och kokböcker med härliga recept som är relaterade till kursen En självläkande mage och som stödjer dig i att skapa en kost för tarmens läkning och välmående. Lite längre ner på sidan hittar du passande ställen att handla bra mat, märken på tillskott och lite övrigt.
Receptsidor
Naturlig mat och hälsa, Cecilia Folkesson (mycket paleo)
Paleo Sverige (paleo)
Paleofamiljen (paleo)
Paleologiskt (paleo)
Paleoskafferiet (paleo)
Paleoteket (paleo)
Swedish paleo (paleo och AIP)
Under vårt tak (paleo)
Kokböcker
Autoimmun kokbok – läkande paleokost (AIP), av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson
Det autoimmuna köket (AIP), av Cecilia Nisbet Nilsson
Den läkande maten (AIP), av Cecilia Nisbet Nilsson
GAPS Family Cookbook (GAPS, är även paleo och delvis AIP), av Andre Parker
Heal Your Gut, Bread Cookbook (GAPS, är även paleo och delvis AIP), av Andre Parker
Heal Your Gut, Change Your Life (GAPS, är även paleo och delvis AIP), av Andre Parker
Paleo – 60 vitaliserande och energigivande recept (paleo), av Amelia och Alex Wasiliev
Ren och Naturlig mat (paleo) – Jenny och Magnus Andersson
Utan bestick (paleo) – Jenny och Magnus Andersson
Matbutiker
Om du har svårt att hitta bra produkter i din vanliga matbutik kan det vara värt att besöka ekobutiker, delikatessbutiker eller saluhallar. Dessa platser erbjuder ofta ett brett utbud av närproducerade, ekologiska och högkvalitativa råvaror.
I ekobutiker kan du hitta ekologiskt kött, grönsaker utan bekämpningsmedel och rena mejeriprodukter. Delikatessbutiker specialiserar sig ofta på hantverksprodukter som fermenterade grönsaker, benbuljong och högkvalitativa oljor. Saluhallar är också utmärkta för att handla direkt från små producenter – här hittar du ofta färska, säsongsbetonade råvaror med fokus på kvalitet och hållbarhet.
Ett annat fantastiskt alternativ är att kolla om det finns en REKO-ring i din stad. REKO-ringar erbjuder möjligheten att handla direkt från lokala producenter genom förbeställningar. Produkterna behöver inte vara ekologiskt certifierade, men många producenter arbetar ändå med naturliga och hållbara metoder. Om du är osäker på hur maten är odlad eller framställd kan du alltid fråga producenten direkt. Det ger dig en chans att få insyn i hur din mat produceras och välja det som känns bäst för dig.
Att handla på dessa ställen kan vara en liten investering i tid och pengar, men du får produkter som gör stor skillnad för dig och din mage, matupplevelsen och miljön.
Mat online
Fett och Flott
Gröna gårdar
Gårdssällskapet
Jordklok
Naturkosmos
Nyttoteket
Rawfoodshop
Råvarubutiken
Vivaventri (paleo och AIP, bl.a. Dorimax produkter)
Örtagubben
Tillskott
Alpha-Plus
Great Earth
Holistic
Thorne
Övrigt
Trendrehab (bl.a. jordningslakan)
Har du tips som du tycker passar här? Mejla emmaviola@magfald.se