Hoppa till innehåll
Home » EN SAK VI INTE FÅR GLÖMMA

EN SAK VI INTE FÅR GLÖMMA

”Kroppen bär på allt som skapades för 20 miljoner år sedan”

Hej!

Sist pratade vi om att vår kropp förnyas konstant och att stora delar av tarmens celler byts ut var femte till sjunde dag. Till det sa vi att det finns en viktig sak som hör ihop med en självläkande mage, som vi inte får glömma.

Det handlar om det mest grundläggande: Det faktum att kroppen bär på allt som skapades för 20 miljoner år sedan – hjärnans grundfunktioner, ämnesomsättningen och vårt matspjälkningssystem. Och att vi kan spåra våra rötter till våra föregångare i havet, 1,5 miljarder år tillbaka.

Vi har vuxit fram ur naturen. Och vi har aldrig existerat utan bakterier, virus och svampar som lever i oss. Det har visat sig att vi till 99% består av gener från mikrober. Endast 1% är vårt ”egna” DNA. Det är mikroberna i oss som förser oss med våra avancerade förmågor, och de påverkar och är med och producerar våra hormoner och signalsubstanser.

80% av mikroberna bor i tarmen.

Vad är då den långsiktiga effekten av att vi lägger oss i naturen? Genom att manipulera maten vi äter, använda starka lampor och ljus från skärmar sent på kvällarna som rubbar våra bakterier och sömnhormonet melatonin, eller att vi tar avstånd från naturen genom att inte längre vara i direktkontakt med våra bara händer och fötter – som vi tidigare alltid varit?

En sak du kan göra – redan idag!

Med all ny mat som finns äter vi allt färre fibrer, det vill säga färre rena grönsaker, rotfrukter och frukter. Fibrer är mat till våra goda tarmbakterier och utan fibrer kan de inte överleva. Och utan våra goda tarmbakterier överlever inte vi. En obalans i vår tarmflora skapar obalans i oss.

Fibrerna hjälper oss också att få ut överskott av hormoner. Som kortisol, noradrenalin och adrenalin, som utsöndras vid stress. Även överskott av östrogen, som kan ge starka PMS-symptom. Får vi inte ut hormonerna så cirkulerar de runt i kroppen och reagerar med varandra, bildar gaser och kan ställa till diverse magproblem.

För perspektiv, kring fiberintag:

  • Våra förfäder åt 100-150 gram fiber per dag
  • Livsmedelsverket rekommenderar 25-35 gram fiber per dag
  • I västvärlden äter vi i snitt 10-20 gram fiber per dag

Tack vare mängden fibrer våra förfäder åt bajsade de omfattande, cirka 600-800 gram. Jämfört med idag då vi bajsar cirka 60 gram, och ofta för hårt eller löst.

Det här är ett superknep! Oavsett om du är förstoppad eller har diarré, detta har hjälpt många på kursen att börja normalisera sin tarmfunktion:

Ta 2 teskedar fibrer i form av ekologiska psylliumfröskal/husk i ett stort glas vatten på morgonen och kvällen. Det är allt!

Är du ovan vid mycket fibrer? Börja med 1/2 tesked en gång om dagen. Trappa sedan upp under någon vecka, tills du är uppe i 2 teskedar två gånger om dagen. Vid behov kan du öka till tre gånger om dagen.

En skadad tarm tål inte alltid så mycket fibrer, vilket gör att du kan behöva vara försiktig och läka tarmen först. Men det är bra att veta att det finns så kallade mjuka fibrer (vattenlösliga) och hårda fibrer (vattenolösliga). De mjuka finns generellt i grönsaker, här ingår psylliumfröskal/husk, medan de hårda finns i bland annat spannmål och kli – dessa är ofta värre för tarmen.

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér


”Det känns som första gången jag är med om att man tar ett sådant stort grepp om hela systemet som orsakar lidandet. Alla olika terapier som finns och behandlingsinsatser jag gjort har fått mig att känna mig förvirrad och upphackad – hos magfald känns det tvärt om.” / Hanna, 33 år