Hoppa till innehåll
Home » MAGEN BRÅKAR INTE FÖR ATT DEN VILL BRÅKA

MAGEN BRÅKAR INTE FÖR ATT DEN VILL BRÅKA

”Smärtan kan leda oss rätt – den berättar något för oss”

Hej!

Jag har många gånger försökt tysta min uppblåsta mage genom att äta mig väldigt mätt. På det viset försökte jag lura mig själv att jag var mätt istället för uppblåst. Jag har använt samma strategi när jag varit förstoppad – med en förhoppning att kunna trycka ut avföringen.

Genom att äta mig väldigt mätt behövde jag inte inse att uppblåstheten eller förstoppningen troligen kom från mat jag helst inte ville vara utan, från någon relation eller social situation som väckte känslor och spänningar – eller något annat i mitt liv jag inte ville släppa eller förändra.

För det skulle ju innebära att jag behövde göra något åt det.

Jag tryckte undan både att min mage försökte kommunicera och vad den försökte kommunicera.

Det var först när jag började lyssna på magen likt en vän som jag kände ett stort, positivt skifte. En vän som pekar mig i rätt riktning i livet – dit där jag mår som bäst.

Vi har alla olika saker vi brottas med i livet. Det vi har gemensamt är att magen kommunicerar med oss – den vill säga oss något.

Att höra magen

Jag minns en kursdeltagare som tog anti-diarrémedel. Diarrén blev bättre, men hon fick istället en uppblåst mage – symptomet förflyttade sig. När vi trycker undan symptomen är det som att sätta munkavle på magen. Magen kommer istället försöka göra sig hörd på andra sätt, för att få vår uppmärksamhet.

Hon hade också eksem, återkommande förkylningar, hjärndimma och starka humörsvängningar – det är ytterligare sätt för en tarm i obalans att försöka göra sig hörd på.

Att lyssna till magen likt en vän kan ge en större medkänsla för magen. Samtidigt kan man börja förstå varför magen krånglar, och att det inte är konstigt att den gör det.

Magen bråkar inte för att den vill bråka.

Vad vill din mage säga dig?

Tänk på ett tillfälle då din mage var riktigt stökig. Fundera sedan igenom vad för känslor som fanns i dig då. Kanske var du orolig, överväldigad, stressad, frustrerad eller arg? Skriv gärna ner känslorna på ett papper.

Har du gjort det? Då går vi vidare.

Bakom varje känsla finns mänskliga behov. Det är behov vi alla har, och som lever mer eller mindre starkt i oss vid olika tillfällen.

Vad för behov tror du fanns bakom känslorna? Fanns behovet av stabilitet, samarbete, utrymme, empati, lättsamhet eller kanske vila?

När vi stannar upp, känner in och blir medvetna om vad som händer i oss kan vi komma i kontakt med vad vi behöver och längtar efter. Det har ofta en gynnsam effekt på våra nervceller i magen, som kan vara känsliga.

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér


”Jag har tidigare angripit min magproblematik framförallt genom kosten, tack vare magfald och kursen har jag fått ett större perspektiv.” / Nadja, 27 år