Hoppa till innehåll
Home » MAGEN BRÅKAR INTE FÖR ATT DEN VILL BRÅKA

MAGEN BRÅKAR INTE FÖR ATT DEN VILL BRÅKA

”Smärtan kan leda oss rätt – den berättar något för oss”

Jag har många gånger försökt tysta min uppblåsta mage genom att äta mig väldigt mätt. På det viset försökte jag lura mig själv att jag var mätt istället för uppblåst.

Och jag slappa fundera på om uppblåstheten kom ifrån mat jag helst inte ville vara utan, någon relation eller social situation som väckte känslor och spänningar, eller något annat i mitt liv jag inte ville släppa eller förändra.

Det är klart det skulle vara jobbigt att inse – då skulle jag behöva göra något åt det.

Jag tryckte undan både att min mage försökte kommunicera och vad den försökte kommunicera.

Vi har alla olika saker vi brottas med. Hur vi gör det och varför skiljer sig åt. Det vi har gemensamt är att magen kommunicerar med oss. Den vill säga något.

Lyssna likt en vän

När jag istället började höra min mage likt en vän kunde jag också börja acceptera min magproblematik. Magen bråkar inte för att den vill bråka. Den gör sitt bästa och när den krånglar kan vi försöka se den som en vän som försöker säga något.

Att lyssna till magen gjorde att jag fick större medkänsla för magen och ökad förståelse för att och varför den krånglar. Sakta kunde jag börja ge min mage förutsättningar för att läka, istället för att kämpa emot.

Vad vill din mage säga dig?

Tänk på ett tillfälle då din magproblematik var extra påtaglig. Vad för känslor fanns i dig då eller strax innan? Kanske var du överväldigad, stressad, frustrerad, arg eller orolig?

När du sorterat bland dina känslor går vi vidare till dina behov. Bakom varje känsla finns mänskliga behov, som vi alla delar. Vad för behov tror du fanns bakom dina känslor? Fanns behovet av stabilitet, samarbete, utrymme, empati, lättsamhet eller vila?

Genom att stanna upp, känna in och bli medveten om vad som händer i oss kan vi komma i kontakt med vad vi och magen behöver och längtar efter.

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér