Hoppa till innehåll
Home » ALTERNATIV TVÅ FÖR ATT LÄKA MAGEN – PUNKTINSATSER

ALTERNATIV TVÅ FÖR ATT LÄKA MAGEN – PUNKTINSATSER

”Punktinsatser kan vara väldigt bra, och verka vara väldigt bra”

Hej!

Många riktigt bra insatser passar in under alternativ två – punktinsatser – för att hantera eller läka magen. Det är lätt att tänka att en punktinsats som till exempel probiotika, tillskott av goda tarmbakterier, inte kan vara annat än bara bra.

Historiskt har vi alltid fått i oss goda tarmbakterier och andra hälsofrämjande mikroorganismer – genom att äta en morot med lite jord på, plocka mat i det vilda, dricka vatten från naturliga källor, leva i icke-sterila miljöer, äta utomhus och bevara mat på ett sätt som gör att goda bakterier växer till sig.

Starten på probiotika som tillskott sägs ha varit år 1683 då mikroskopet uppfanns. Samma uppfinnare tittade på sin avföring i mikroskopet och märkte då skillnad i sin tarmfloran vid diarré. Därefter kom idén om att tillföra probiotika.

Probiotika är en av många punktinsatser som kan vara väldigt bra, och verka vara väldigt bra. Men varför är tillskott av probiotika inte bara bra?

Alternativ 2 – Punktinsatser

Kanske har du testat tillskott av probiotika men inte känt någon större effekt? Eller så har det känts sämre?

Om du har SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen) – vilket upp till 70 procent av alla med IBS har visat sig ha – vill man först rensa ut i tarmen. Därefter tillföra fler bakterier. En del klarar probiotika vid SIBO, men för andra blir det värre eller utan effekt.

Att du inte känner någon effekt kan också bero på att det är individuellt vilka bakterier du behöver, eller för att vissa tillskott inte når dit de ska (tjocktarmen). Det kan också ge effekter som inte förutsetts, då man inte alltid tittat på effekten av att slå ihop olika probiotiska bakterier i ett och samma preparat.

I kursen En självläkande mage följer vi ett protokoll där vi provar ut specifikt utvald probiotika. Man har också möjlighet att göra ett tarm-/avföringstest där man får reda på vad för bakterier man kan behöva och ifall man har tecken på SIBO.

Att göra olika utrensningar i tarmen är ett annat exempel på en punktinsats som kan vara väldigt bra, men där man också behöver veta vad man gör, varför och i vilken ordning. Vi återkommer till utrensning i en senare artikel!

Är några av dina insatser för magen punktinsatser?

Det är viktigt att komma ihåg att varken symptomdämpande medel/metoder eller punktinsatser tar hand om grundproblematiken – anledningen till varför vi har symptomen från början. Det gör att de oftast fungerar främst kortsiktigt.

Det tredje alternativet som våra insatser för magen kan delas in i är: en självläkande mage. Det inkluderar både utrensning i tarmen och probiotika, som en del av en större helhet. Då kan det verkligen börja hända grejer.

Vi hörs om det i nästa artikel!

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér


”Kursen är helt otrolig!!! Det är första gången jag får ett helhetsperspektiv över min magproblematik. Jag känner stark tillit till att jag är på rätt väg.” / Nadja, 27 år