Hoppa till innehåll
Home » INSATSER FÖR ATT LÄKA MAGEN – ALTERNATIV ETT

INSATSER FÖR ATT LÄKA MAGEN – ALTERNATIV ETT

”Det är vad som ligger bakom dina symptom som är problemet, inte symptomen i sig”

Hej!

I den första artikeln pratade vi om att våra insatser för magen kan delas in som symptomdämpande medel/metoder, punktinsatser eller en självläkande mage.

Under mina 15 år med magproblematik handlade det för mig främst om punktinsatser, men också en del symptomdämpande metoder.

För att min mage inte skulle bli förstoppad och uppblåst åt jag i perioder väldigt lite, och ibland främst frukt. Jag bodde sex år i södra Indien och med mängder av mango och papaya precis utanför dörren var det inte svårt. Det gjorde att många av mina näringsvärden – förutom D-vitamin som var rekordhögt tack vare den ständigt skinande solen – slog i botten.

Utan tillräckligt med mineraler hade min kropp inte rätt förutsättningar att skapa det mest grundläggande för hela matspjälkningen – saltsyra (vi återkommer till det i en senare artikel). Mina insatser för magen dämpade tillfälligt mina symptom, men slog bakut på längre sikt. Då visste jag inte att det jag gjorde var klassisk symptomdämpning.

Alternativ 1 – Symptomdämpande medel/metoder

Symptomdämpande medel och metoder har den fantastiska förmågan att tysta kroppens signaler. Men genom att tysta kroppens signaler kan det samtidigt tillåta oss att göra det värre, utan att vi först märker något. Det gör också att vi kan få andra symptom och sjukdomar – ångest, hjärntrötthet och eksem är några sätt för en tarm i obalans att försöka göra sig hörd på.

Vanliga exempel på symptomdämpande medel och metoder är konventionella läkemedel som laxermedel, antidiarrémedel, magsyrahämmande medel och värktabletter. Vi har vuxit upp i kulturen av att ett piller fixar allt. Det har gjort oss vana vid snabba lösningar, och att inte tumma på vår livsstil.

Även insatser som FODMAP kan räknas som symptomdämpande. FODMAP har blivit relativt vanligt och något dietister ofta rekommenderar till personer med IBS-liknande problematik.

Kortfattat är FODMAP en lista med jäsningsbara kolhydrater som kan ställa till problem för personer med IBS-symptom. Hit hör till exempel bönor, lök och kålväxter. Att vara utan det som står på FODMAP-listan kan ge tarmen en paus och avlasta den. Men mycket på listan är mat (prebiotika) för våra goda tarmbakterier och något vi helst inte vill vara utan under en längre period, om vi inte måste. Och FODMAP listar inte raffinerat socker, som vi verkligen vill undvika på grund av påverkan på tarmfloran.

Hamnar några av dina insatser här?

När det är utmanande med magen kan symptomdämpande insatser behövas – men det är en tillfällig lösning och det är viktigt att samtidigt ta fram en strategi som är långsiktig. För även om det kan kännas så, så är det inte symptomen som är problemet – det är vad som ligger bakom dina symptom.

Det andra alternativet för att försöka hantera eller läka magen är genom punktinsatser. En punktinsats som blivit populär är tillskott av probiotika, det vill säga goda tarmbakterier. Jag älskar probiotika, har använt det själv och rekommenderar det ofta – men i fel lägen kan det förvärra, eller inte ha någon effekt. Vi behöver veta vad vi gör, varför och i vilken ordning.

Mer om punktinsatser i nästa artikel!

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér


”Det bästa med kursen är att jag nu känner att jag har makt över mitt eget mående, vilket jag inte gjorde innan. De pengar man investerar har man igen för livet.” / Sofia, 36 år