Hoppa till innehåll
Home » EN SJÄLVLÄKANDE MAGE – ALTERNATIV TRE

EN SJÄLVLÄKANDE MAGE – ALTERNATIV TRE

”En självläkande mage innebär att återintroducera vargarna”

Hej!

Om du befinner dig här – en självläkande mage – med dina insatser för magen, är chansen stor att du är på väldigt god väg.

Det finns mycket som är hoppingivande i läkningsprocessen. En sak är att din kropp förnyas konstant, att dina celler byts ut kontinuerligt. Om kroppen inte gjorde det skulle du och jag inte finnas här.

Vi har inte skapat oss själva – vi har vuxit fram ur naturen. Precis som naturen strävar kroppen efter läkning och balans. Och tarmen är det organ i vår kropp som återbildas med störst frekvens. Var femte till sjunde dag byts stora delar av tarmens celler ut.

Det finns en historia till det som jag vill berätta. 

1995 återintroducerade man 15 vargar i Yellowstone National Park i USA. Vargarnas närvaro förändrade hur hjortarna rörde sig i parken. Det innebar att gräs och andra växter kunde börja växa ut igen. Det gjorde att smådjur kom tillbaka, som bävrar. Bävrarna började göra dammar, vilket gjorde att djur och växter utmed floden kom tillbaka. Med det minskade erosionen och floderna kunde stabilisera sig.

Återintroduceringen av vargarna ändrade parkens ekosystem och fysiska geografi.

En självläkande mage innebär att återintroducera vargarna, och med det skapa ett balanserat ekosystem i tarmen och ändra hur vår tarm ser ut fysiskt.

Alternativ 3 – En självläkande mage

För att magen ska kunna bli självläkande behöver både du och magen rätt förutsättningar. Det handlar om kost, sömn, rörelse, stillhet, naturkontakt och att ta hand om sina känslor och behov. Några exempel på effekten av rätt förutsättningar:

”Jag som trodde jag åt nyttigt” är något jag ofta hör från kursdeltagare efter att deras mage är helt förändrad – enbart genom att justera kosten. Eller, ”jag kan se ett samband mellan hur jag mår i magen och att jag pratat med mamma”.

Vi kommer tillbaka till de olika förutsättningarna i en senare artikel.

Magen behöver också rätt prioriteringsordning åtgärder för att läka från grunden. Kanske behöver du rensa ut en överväxt av bakterier (SIBO) eller jästsvampar (som candida), eller läka en inflammerad eller läckande tarm. Allt det har blivit väldigt vanligt idag. Även om detaljerna är individuella så handlar rätt prioriteringsordning på åtgärder generellt om att:

  1. Se om något är akut och ta hand om det först
  2. Skapa rätt förutsättningar
  3. Stärka kroppen med kost som läker och inte irriterar tarmen ytterligare
  4. Hjälpa matspjälkningen med bland annat enzymer och saltsyra
  5. Boosta kroppen med vitaminer, mineraler och andra tillskott
  6. Rensa ut i tarmen
  7. Reparera och bygga upp tarmen
  8. Återinföra sådant man vill ha kvar men eventuellt plockat bort under läkningsperioden

Upplever du att du är på väg mot en självläkande mage?

Samtidigt som vår kropp förnyas konstant finns det en viktig sak som hör ihop med en självläkande mage som vi inte får glömma. Det kommer i nästa artikel!

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér


”Kursen var en ögonöppnare till varför min mage krånglar så mycket som den gör, och att det inte är konstigt att den gör det. Jag skulle rekommendera alla att gå kursen – alla har nytta av den!” / Andrea, 44 år