Hoppa till innehåll
Home » DET HÄR FÖRST

DET HÄR FÖRST

"Det är inte alvedonbrist man har när man har ont i magen"

Hur ser du på medicin och läkning, och var kommer den synen ifrån? Innan vi gör något behöver vi förstå det.

Olika medicinska traditioner triggar ofta en diskussion om vilket sätt som är det korrekta – när det snarare handlar om en förståelse om när vi behöver vad.

Vad behöver du just nu?

Efter några besök i vården insåg jag att vården i Sverige är planerad för att kunna göra så mycket som möjligt för så många som möjligt, inom en viss budget och tidsram. Kort därefter hörde jag från en läkare att vården inte tror på att de kan hjälpa människor till livsstilsförändringar – och inom sin budget och tidsram kan de oftast inte det. Det är heller inte vad konventionella läkare är utbildade till.

Den västerländska vården har räddat liv och minskat många människors lidande – den är bra vid akuta situationer och när vi behöver läkemedel som tillfälligt dämpar de värsta symptomen.

Magproblematik kräver ofta ett långsiktigt arbete, tillsammans med individuella förändringar i livet – något som sällan är möjligt inom den konventionella vårdens ramar.

Inom österländska läketraditioner ser man istället till varje person individuellt. Man går till grunden med problematiken och bilden av kroppen och själen målas upp som en helhet. Lider man av både IBS, hudsjukdomen rosacea och ångest ser man inte dem som separata företeelser, som nödvändigtvis behöver separata läkemedel.

Enligt de österländska traditionerna kan en stor del av våra sjukdomar härledas till vår livsstil och en av två grundorsaker:

1) Brist på grundläggande näring
2) Överskott av toxicitet

Fråga dig detta

Har du magproblematik och är uppvuxen med det västerländska sättet att tänka? Då kan du behöva fråga dig: Vilket läkemedel kan ge mig näring? Och, vilket läkemedel kan hjälpa mig att avgifta organ och vävnader?

Läkemedel kan inte ge kroppen näring, och de kan inte avgifta kroppen.

På sikt ökar istället farmaceutiska läkemedel toxiciteten i kroppen, och försvagar kroppen ytterligare. Det gäller även mediciner som tas för magproblematik.

  • Laxermedel kan ge skador på det autonoma nervsystemet och vara en orsak till SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen). Det finns studier på att allt från 30 till 70 procent av alla med IBS har SIBO.
  • Antidiarrémedel kan vid högre doser leda till beroende och påtaglig påverka på hjärtat. Medicinen har visat sig hämma frisättningen av hormonerna acetylkolin (påverkar bl.a. minnet och koncentrationsförmågan) och prostaglandiner (spelar en nyckelroll hos våra organ).
  • Magsyrahämmande medel har visat sig vara kopplat till SIBO och tarminfektion.
  • Smärtlindrande och antiinflammatoriska medel som Ibuprofen, Ipren och Treo kan orsaka skador på tarmen och försvaga tarmslemhinnan, vilket kan göra att magsårsbakterien Helicobacter pylori fäster sig.

Det betyder inte att konventionella läkemedel inte har en viktig plats. Och även vid magproblematik kan man behöva kraftigt reducera smärta, tillfälligt.

Det betyder snarare att det finns begränsningar för vad de kan göra – det är inte alvedonbrist man har när man har ont i magen. Precis som det finns begränsningar inom den österländska läketraditionen.

Är din situation akut?

Innan du går vidare bör du se om din situation är akut. Om du svarar ja på någon av nedan frågor, då är det läge att gå till den konventionella vården för att undersöka.

  • Har du svart eller blodig avföring (inte från hemorrojder)?
  • Kräks du och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod?
  • Har du plötsligt fått mycket smärta i magen, utan att tidigare haft problematik?
  • Upplever du ofrivillig viktnedgång?
  • Känner du oro om att det kan vara något allvarligt, oavsett anledning?

Även om din situation är akut är det viktigt att också gå till den bakomliggande orsaken – läkemedel kan inte läka din magproblematik från grunden.

Under kursen ”En självläkande mage” kollar vi närmare på de två grundorsakerna till sjukdom – brist på grundläggande näring och överskott av toxicitet – och tar fram en plan för att läka din mage.

Med värme och kärlek,
Emma Viola Palmér